INWIJDING - OPEN LOGE AVOND

De geheimen van de Vrijmetselaar liggen op het terrein van de inwijdingen, andere zeer plechtige bijeenkomsten en bepaalde gebruiken. Zo wil men het aannemingsceremonieel van een niet-Vrijmetselaar tot Vrijmetselaar bewaren, evenals het ritueel van de bevordering van Leerling tot Gezel en van Gezel tot Meester.

Vrijmetselaren weten wat de buitenstaander zal missen aan intense ervaringen wanneer hij zich reeds de z.g. geheimen heeft eigen gemaakt en zich daarna wil aansluiten bij de Vrijmetselarij. Het verrassingselement gaat dan verloren.

Die geheimen zijn te vergelijken met de geheimzinnigheid die men toepast wanneer men bij verrassing iemand een cadeau wil geven. Hoe strikter de gever zich aan de geheimhouding bindt hoe groter de verrassing en hoe langer de ontvanger het zich zal blijven herinneren. Een andere nadrukkelijke reden voor het geheim houden van de rituelen is wanneer men ze vertelt aan buitenstaanders of de buitenstaanders ze lezen in bepaalde geschriften. Zij maken dan kennis met een surrogaat van de werkelijkheid. Je kunt je niet voorstellen hoe een sinaasappel smaakt als je er nog nooit eentje geproefd hebt, noch kun je muziek appreciëren al heb je honderd boeken over muziek gelezen. Zo zal een belangrijk facet van de vrijmetselarij nooit goed te omschrijven zijn.

 

>> Lees nu over Comparitie avonden