Wat is Vrijmetselarij?

In het kort een antwoord op deze vraag:
Vrijmetselarij is een Broederschap, waarvan de leden trachten dieper geestelijk inzicht te verwerven; zij doen dat door een unieke methode te hanteren, namelijk het werken met symbolen en ritualen.

Dit antwoord is vaak onvoldoende omdat de Vrijmetselarij voor veel buitenstaanders iets geheimzinnigs heeft.
Wij doen tegenwoordig veel moeite om dit beeld tegen te gaan, toch blijft het moeilijk dit waas van geheimzinnigheid weg te nemen omdat de methode die de Vrijmetselarij toepast (de inwijding) beslotenheid vereist.

 

Symbolen en rituelen

De Maçonnieke symbolen en ritualen worden alleen maar gebruikt binnen de kring van Vrijmetselaren en niet naar buiten gebracht. Hier is nauwelijks sprake van een plicht tot geheimhouding, want wie in de juiste geest deelneemt aan de ceremonieën zal er, voor hem vanzelfsprekend, niet over praten met buitenstaanders. Dit mag ons echter niet verhinderen om er iets over te vertellen. Lees meer >>

Inwijding, Open loge en Comparitie Avond

Uw reis bij de vrijmetselarij begint met de avond waarop u uw inwijding ontvangt. Daarna is er iedere donderdagavond een bijeenkomst gedurende het werkjaar. Daarbij zijn er twee type avonden: de Open Loges en de Comparities. Tijdens een Open Loge voeren we een rituaal op bijvoorbeeld de inwijding van een Kandidaat of de bevordering van een Leerling-Vrijmetselaar. Tijdens een Comparitie geeft een van de leden een voordracht over een zelf te kiezen onderwerp. Na de pauze volgt dan een gedachtewisseling.

 

Vragen & antwoorden

Onderzoek naar de vrijmetselarij verloopt via vraag en antwoord.

  • Waarom spreekt men van een Orde en niet van een vereniging?
  • Vrijmetselaren gebruiken het woord broederschap. Wat houdt dat in?
  • Kan iedereen lid worden van de Orde van Vrijmetselaren?
  • Wat zijn de kosten van een lidmaatschap?
  • Is het mogelijk deel te nemen aan een proeftijd?

In een aparte paragraaf zetten we veel voorkomende vragen voor u op een rijtje en beantwoorden deze. Lees meer >>

Links

We hebben een groot aantal weblinks voor u op een rijtje gezet die het lezen waard zijn. Zo kun je je verder verdiepen in de vrijmetselarij. Uiteraard kun je allereerst terecht op de website van de Orde van de Vrijmetselarij, www.vrijmetselarij.nl. Voor meer links >>