COMPARITIE-AVOND

De leden van De Gooische Broederschap komen wekelijks bijeen op een vaste avond en beginnen even na 20.00 uur. De meeste bijeenkomsten vinden plaats als comparitie-avond.

Tijdens een Comparitie Avond geeft een van de leden een voordracht over een zelf te kiezen onderwerp. Na de pauze volgt dan een gedachtenwisseling.

Comparitie komt van het woord comparaitre, dat betekent 'verschijnen'. Tijdens de voordracht en bij de gedachtenwisseling verschijnen de leden van de Loge voor elkaar met hun gedachten, gevoelens, ideeen, inzichten en of wijsheden.

Comparitie kun je ook zien als vergelijken. Tijdens de gedachtenwisseling vergelijken de leden met elkaar gedachten, gevoelens, ideeen, inzichten en of wijsheden aan de hand van de voordracht.

Vrijmetselaars zijn gericht op datgene dat verbindt en vermijden datgene dat mensen scheidt. Vandaar dat we een discussie vermijden. Dat is ook de reden dat politieke en godsdienstige onderwerpen niet aan de orde zijn omdat deze onderwerpen vragen om een standpunt of geloof. Standpunten en overtuigingen leiden tot discussie. Discussie leidt tot scheiding van wegen.

 

>> Lees 53 antwoorden op zoveel vragen over de vrijmetselarij